Tipuri de ten

Tipuri de ten

De ce este important sa ne cunoastem tipul de ten

La baza alegerii oricarui produs pe care il folosim sta cunoasterea tipului nostru de ten. De ce? Este simplu: pentru ca putem sa scoatem in evidenta ce avem frumos…sau putem fi in pragul  unui dezastru. Fie ca vorbim despre produse de ingrijire, fie ca vorbim despre make-up, sunt anumite produse benefice unui tip de ten, dar in acelasi timp contraindicate unui alt tip de ten. Ar fi o adevarat “tragedie” ca o persoana cu ten gras sa-si aplice o crema pentru ten uscat si apoi sa incerce sa aplice un fond de ten.

Pielea este cel mai mare organ al nostru si are multe “responsabilitati”: ajuta corpul sa se adapteze conditiilor climatice, este responsabila de buna functionare a nervilor senzitivi, a unghiilor si a parului. In plus, se reface permanent. Dar astea sunt lucruri pe care le-am invatat toti la orele de biologie…

Toata lumea stie care sunt cele 4 tipuri de ten. Dar ce caracteristici are fiecare si ce produse de ingrijire I se potrivesc?

Tenul normal este acel tip de ten ideal pe care foarte putine dintre noi il au…Aspectul este neted, cu pori mici, bine hidratat, nu prezinta puncte negre sau zone uscate. Este cel mai simplu de ingrijit, nu necesita ingrijire speciala: demachierea obisnuita( demachiant de ochi, lapte demachiant, tonic sau apa micelara in loc de cele 3, daca esti o persoana grabita sau comoda) exfolirea o data pe saptamana, crema de zi si crema de seara.

Tenul gras este caracterizat de: pori dilatati, tendinta accentuata de acumulare a impuritatilor, aspect lucios, tenul pare ingrosat. Acest tip de ten are predispozitie catre acnee, cosuri, prezinta imperfectiuni cum ar fi petele, urmele dupa acnee. Produsele de ingrijire potrivite acestui tip de ten sunt cele care atenueaza luciul, curata si inchid porii. Texturile trebuie sa fie fluide, formulele eficiente sunt cele fara ulei, iar demachiantele ideale sunt cele pe baza de apa. Un ritual potrivit de ingrijire este format din: demachiant gel sau spuma demachianta, tonic astringent, crema de zi cu textura lejera, crema de noapte si serum pentru echilibrarea excesului de sebum. Tenul se exfoliaza de doua ori pe saptamana.

Tenul mixt este cel mai intalnit tip de ten. Este caracterizat de luciu pe zona T (barbie, nas, frunte) si pometii uscati. Porii sunt neuniformi , iar anumite zone tind sa se deshidrateze frecvent (pometii). Produsele folosite trebuie sa asigure uniformitate, sa ilumineze si sa protejeze. Apar semne de imbatranire prematura, mai ales din pricina tendintei de deshidratare. Ritualul de ingrijire trebuie sa cuprinda demachiant pe baza de apa sau apa micelara, tonic hidratant, fluid hidratant de zi, crema usoara de noapte. O data pe saptamana se foloseste masca, se aplica 2 tipuri: pe zona T se aplica masca purificatoare, iar pe pometi o masca hidratanta.

Tenul uscat este cel care nu poate mentine hidratarea si de aceea imbatraneste cel mai devreme, el fiind caracterizat de linii fine si riduri superficiale, senzatia de stransoare pe toata fata. Aspectul tenului este mat, este predispus la roseata si sensibilitate (temperatura, anumite ingrediente). Produsele folosite trebuie sa redea elasticitatea, sa atenueze liniile fine, sa redea comfortul. Texturile produselor trebuie sa fie bogate, comfortabile. Ritualul de ingrijire cuprinde : demachiant de ochi, crema sau lotiune demachianta, tonic hidratant, crema de zi  si crema de noapte cu texturi bogate. Este recomandata folosirea unei masti hidratante de doua  ori pe saptamana.

Pe parcursul vietii, tipul de ten se poate modifica. In adolescenta predomina tenul mixt si cel gras, iar la varsta matura (peste 50 ani) predomina tenul uscat.

Fiecare varsta are caracteristicile ei, voi reveni intr-un articol cu detalii despre acest subiect.